Amandel_Benafer_360_GP__0245.JPG

WINTERZON  FIETSVAKANTIE  VIA VERDE + KUSTROUTE

In de wintermaanden is het ideaal weer om te fietsen rondom Valencia! We hebben een speciaal winterzon programma; een combinatie van het spoorfietspad 'Via Verde Ojos Negros', de ´Via Verde del Mar´ en de Sierra de Irta naar vestingstadje Peñiscola.

Een afwisselende en kleurrijke route door bergen en dalen, langs boomgaarden vol sinaasappels, amandelbomen en fraaie baaien en stranden langs de Middellandse Zee. 

De citrusplantages, hangen in de winter bomvol sinaasappels en mandarijnen. In februari kleurt de amandelbloesem de bergen roze en van eind maart tot eind april snuif je het zoete parfum van de 'Azahar', de bloei van de sinaasappels. En de kans op winterzon en strakblauwe luchten is in dit gevied heel groot.

Als je onze video´s hebt gezien over de amandelbloesem, dan ben je verkocht...

Deze tocht gaat grotendeels bergaf of over vlak terrein, met een enkele hellinkje bergop.

Voor de recreatieve fietsers zijn er prima e-bikes met Bosch middenmotor.

TITELBEELD Ain_amandelbloesem.jpg
video-play-button.png
 
 
Beschrijving

In de wintermaanden is het lekker weer om te fietsen rondom Valencia,

met overdag temperaturen tussen de 15 en 20 graden. Langs de kust rondom Valencia schijnt maar liefst 300 per jaar de zon!

We hebben een speciaal winterzon programma; een combinatie van het spoorfietspad 'Via Verde Ojos Negros' , de ´Via Verde del Mar´ en de Sierra de Irta, een stuk Maagdeljke Mediterrane kust. 

Je fietst dwars door de bergen, over oude spoorlijnen, en over de kustvlakte tussen het vestingstadje Peñiscola en Castellón. Op je weg vind je citrusplantages, die in de winter bomvol sinaasappels en mandarijnen hangen. In februari kleurt de amandelbloesem de bergen roze en eind maart snuif je het zoete parfum van de 'Azahar', de bloei van de sinaasappels. Als je onze video hebt gezien over de amandelbloesem, ben je verkocht...

Voor deze tocht brengen we je op de eerste dag vanuit Valencia-stad naar vestingstadje Peñiscola. Daar kun je het Middeleeuwse centrum verkennen, voordat je op de fiets stapt.

In 5 etappes fiets je langs de Middellandse zee en volg je een gedeelte van de oude mijnspoorlijn 'Via Verde Ojos Negros'

Hiervoor brengen we je op dag 3 een stukje bergop, waarna je lekker bergaf rolt richting het volgende hotel.

Je fietst op eigen gelegenheid, aan de hand van onze uitgebreide Nederlandse routebeschrijving (en GPS) van het ene naar het andere hotel of B&B. Alles is voor je geregeld, van fietsen tot en met dagelijks bagagevervoer. 

De moeilijkheidsgraad van deze tocht is 1 tot 2 op een schaal van 5. 

Spoorfietspad  Via Verde Ojos Negros snijdt dwars door de bergen, over oude spoorbruggen en door tunnels, in een prachtig landschap vol bergen, fotogenieke dorpjes, boomgaarden en uitgestrekte vlaktes waar je bijna niemand tegenkomt. Er zijn op dit traject geen steile hellingen, omdat het pad destijds voor de trein zo vlak mogelijk is aangelegd. Een groot gedeelte van de route loopt bergaf.

Lees hier het artikel (PDF) dat over deze tocht, geschreven door Kees Volkers en gepubliceerd in ‘de Vogelvrije Fietser’, het blad van de Fietsersbond. (januari 2018)

 

Ook schrijfster Jeannette van Ditzhuizen fietste de route. Haar reisverslag werd gepubliceerd in Dagblad Trouw (PDF).

(9 sep. 2018)

(*) het is mogelijk de etappes in te korten of te verlengen.  

Door deze  route te combineren met onze fietstocht 'Albufera en Xuquer' en/of ‘Land of Contrasts’ kun je een 15-daagse fietstocht samenstellen, met begin- en eindpunt in Valencia.

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

Route

 

Dag 1. Peñiscola-Benicassim 60 km 

’s morgens brengen we je van Valencia naar startpunt Peñiscola, ruim 120 km noordwaarts.

Hier ligt de Via Verde Ojos Negros, een fietspad over een voormalige spoorlijn.

Je start op een hoogvlakte, zo'n 1000 meter boven zeeniveau. Afhankelijk van het weer en de conditie van het pad, starten we in Barracas of Albentosa. Bij Albentosa ligt een spectaculair hoog spoorviaduct over een diepe kloof. Daarna kom je bij Barracas op een uitgestrekte hoogvlakte. Het fietspad is hier nagenoeg vlak, met rondom bergen aan de horizon. Al snel begin je aan een afdaling. Je fietst over talloze spoorbruggen en door een aantal lange tunnels (tot 500 m lang).

Je overnacht in ****Hotel Martin el Humano in Segorbe, een hotel met Spa faciliteiten in een voormalig klooster (Spa ter plekke te boeken, tegen meerprijs)

Dag 2. Via Verde Segorbe - Sierra de Espadán/Mar de Fulles, 35 km of 50 km.

​​

Vanuit Segorbe volg je de voormalige spoorlijn door het dal van de Palancia rivier. Bij het dorp Soneja sla je een 'zijspoor' in, steek je de rivier over en begin je aan een geleidelijke klim naar de Sierra de Espadán; een beschermd natuurgebied bekend om de rode zandstenen rotsen en  bossen vol kurkeiken.

Als je de kortste route neemt, loopt de weg over een afstand van ca. 10 km geleidelijk bergop. Daarna geniet je van een snelle afdaling richting het hotel, met schitterend uitzicht over de bergen en amandelbomen.

In februari bloeien deze uitbundig, met roze bloemen. Totaal +320m klimmen.

Neem je de mooiste route, dan fiets je vanaf het stuwmeer van Algar de Palancia langzaam bergop, door bossen en boomgaarden. Heel even waan je je alleen op de wereld. Deze route telt +500 hoogtemeters.

En een aantal mooie afdalingen ter compensatie.

De rest van de dag kun je in alle rust genieten van het uitzicht vanuit 'ecohotel': 'Mar de Fulles'. Hier draait alles om duurzaamheid. Stroom wordt 100% opgewekt met zonne-energie, er wordt zo zuinig mogelijk omgegaan met water, er is geen tv (in plaats daarvan enorme ramen om eindeloos naar de bergen te staren). En een erg goed restaurant waar zoveel mogelijk met streekproducten, groenten en kruiden uit eigen tuin wordt gekookt.

Dag 3: 50 km

´s ochtends brengen we je eerst met een busje een flink stuk hogerop. Deze rit is al een belevenis op zich en gaat over een bergpas, met spectaculair steile ravijnen. Op de top start de fietstocht. Je rolt lekker bergaf en passeert Aín, een fotogeniek dorpje, midden in het beschermde natuurgebied. Hier fiets (of wandel) door de 17e eeuwse straatjes en langs de akkertjes in de vallei rondom het dorp. Bijzonder is het eeuwenoude irrigatiesysteem met kanaaltjes en acuaducten. Op de terrassen rondom het dorp vind je allerlei fruit-, olijf- en amandelbomen. Daarna fiets je over rustige weggetjes dwars door de Sierra de Espadán.

Bij Artana zul je je verbazen over ´las Penyas Altas´, een vuurrode rotsformatie van zandstene pilaren.  Bekijk hier foto´s en details van deze extra dag.

Het laatste deel van de route gaat geleidelijk bergop, terug naar het Ecohotel. Totaal aantal hoogtemeters: ca. -700 en +500.

Dag 4. Via Verde del Trenet

Je wordt opgehaald bij je hotel en naar Carcaixent gebracht, het startpunt van de ´Via Verde del Trenet´. Dit voormalig spoorlijntje liep door de heuvels naar de Middellandse Zee.

Je fietst hier ´in het spoor van de trein´, dwars door sinaasappelplantages en langs oude landhuizen. De route gaat eerst licht bergop, daarna bergaf tot op zeeniveau.  

Bij het plaatsje Simat de la Valldigna ligt een enorm klooster, een bezoek meer dan waard. Je kunt er een hapje eten op het pleintje in het dorp, voordat je verder fietst richting de Middellandse Zee.

Via de rijstvelden fiets je naar Cullera, een badplaats met kilometers lange stranden en een mooie boulevard om ´s avonds nog een stukje te wandelen.

Je logeert in ***Hotel El Chalet (direct aan het strand) of in ****Hotel Cullera Holiday. 

Je kunt je verblijf hier verlengen voor een rustdag aan zee of een extra fietsroute.

EVENTUELE EXTRA DAG/ROUTE:

JUCAR RIVIER

Op deze optionele fietsdag meander je mee met de rivier Jucar, de levensader voor dit gebied. Het water uit de rivier wordt al eeuwenlang gebruikt voor irrigatie van de rijstvelden en boomgaarden. Daarvoor zijn een aantal ´Ázuds´ (kleine dammen) en kanaaltjes aangelegd, die je onderweg tegenkomt. De dammen zijn populaire plekken om watervogels te spotten. Je fietst waar mogelijk op de dijk langs de rivier. De uiterwaarden staan vol  sinaasappelboomgaarden en kaki´s. In de winter kleuren ze mooi oranje. En medio maart kun je genieten van de ´Azahar´, het mierzoete parfum van de sinaasappelbloesem. Deze hele route is vlak, zonder noemenswaardige hoogteverschillen.

Het fietst lekker makkelijk.

Dag 5. Cullera-Albufera-Valencia

Vanuit Cullera fiets je door de rijstvelden en langs het Albufera meer terug naar Valencia.

De rijstvelden staan in de winter soms onder water, wat een extra dimensie geeft aan dit bijzondere gebied. Het wemelt er van de trekvogels; diverse soorten reigers, ibissen en flamingo´s.

Je kunt op deze dag een extra excursie boeken met een ervaren vogelgids, die je alles kan vertellen over de fauna en het bijzondere ecosysteem van de Albufera.

Het dorpje El Palmar is de bakermat van de paella, je kunt hier stoppen om een authentieke paella te proeven in een van de vele restaurantjes.

Daarna fiets je via de duinen van El Saler terug naar Valencia. Je komt de stad binnen via het Turia park en de futuristische bouwwerken van architecten Santiago Calatrava en Felix Candela.

Het kilometers lange Turia park leidt je vanzelf naar het historische centrum van Valencia. 

In Valencia eindigt het fietsarrangement. 

Wil je niks missen van Valencia? Boek dan een Nederlandse gids die met je meerijdt langs alle hoogtepunten.

Voor het verblijf in Valencia kunnen we je ​hotel Acteon (****) van harte aanbevelen.

Dit hotel heeft een veilige parkeergarage voor fietsen. Als je hier overnacht, kunnen we je fietshuur verlengen voor de rest van je verblijf.

Het hotel ligt gunstig t.o.v. de futuristische gebouwen van de 'City of Arts and Sciences’ niet ver van het strand of de oude binnenstad. 

 

Tarieven

 

Deze tocht kan starten op elke dag van de week, mits de accommodaties beschikbaar zijn. Op zon- en feestdagen gelden er mogelijk andere tarieven.

Basisprijs voor 2 deelnemers, gebaseerd op 5 fietsdagen / 4 overnachtingen, (waarvan 2 nachten in het Ecohotel): 

€ 649.- per persoon, op basis van bezetting van een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt. 

Verlenging van je verblijf aan zee, in een hotel in Cullera (incl. dag extra huur van trekking fiets) vanaf 49€ p.p. per nacht (*)

Extra route vanuit Cullera langs de Jucar Rivier: 12.50€ p.p.

Optioneel bagagevervoer voor 2 personen: €65 per fietsdag.

Je kunt ook zelf je bagage meenemen op de fiets. Voor €3,- per dag zorgen we voor grote fietstassen met een inhoud tot 65 liter.

Kom je met een groep?

De basisprijs bij 4 tot 8 deelnemers (5 dagen fietsen / 4 overnachtingen)

op basis van 2 personen per kamer:

€ 599,- per persoon.

Optioneel bagagevervoer voor 4-8 personen: €100 per groep.

Je kunt ook zelf je bagage meenemen op de fiets. Voor €3,- per dag zorgen we voor grote fietstassen tot 65 liter.

Je mag uiteraard ook je eigen fietstassen meenemen.

 

INBEGREPEN in basisprijs:

Trekking fiets met fietstassen en helm gedurende 5 dagen, 4 nachten accommodatie in hotels of B&B  op basis van logies/ontbijt,

noodzakelijke transfers naar startpunt route, gedetailleerde route informatie en kaarten, Nederlandse ondersteuning en pechhulp (bij ernstige technische problemen) tussen 9:00 en 18:00 , GPS tracks zijn beschikbaar voor de mobiele app Wikiloc of als  .gpx bestand voor je eigen GPS apparaat. Ook kun je van ons een Garmin of GPS telefoon krijgen als navigatiehulpmiddel.

Toeslag E-bike: € 30 per persoon per dag.

Borgsom: €50 voor normale fietsen en €150 voor e-bikes.

Toeslag voor eenpersoonskamer: € 175, voor 4 nachten

Extra overnachting in hotel Acteon Valencia (als je je verblijf in Valencia wilt verlengen): ca. € 45,00 p.p.p.n. inclusief ontbijt. 

Op verzoek kunnen we de route inkorten of verlengen. 

All genoemde prijzen op basis van beschikbaarheid en onder voorbehoud van wijzigingen. Gedurende vakanties, lokale evenementen of  feestdagen kan de prijs verschillen. 

Als je het boekingsformulier invult, controleren we de beschikbaarheid en komen we zo snel mogelijk bij je terug met een prijsopgave.

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

 

 

De Via Verdes zijn in principe autovrij. Daarbuiten leiden we je zoveel mogelijk over fietspaden of verkeersarme lokale wegen.

 

Bij extreme weersomstandigheden kan het nodig zijn de route in te korten of tijdelijk aan te passen.

NIET INBEGREPEN:

Extra nachten, persoonlijke reis-, ongevallen of annuleringsverzekering, je vlucht of reis anderszins naar Spanje / Valencia, airport transfers, borgsom voor de fietsen.

Voor vragen of reserveringen kun je ons ook bellen:  +34 677 709 109

We spreken Nederlands. Tot zo!